A kosarad jelenleg üres!

Isten, Jahve, Allah

Három világvallás alapkérdései

Hitélet a keresztényeknél, a zsidóknál és a muzulmánoknál

100 válasz a gyerekek 100 kérdésére

A kötet a gyerekek érdeklődő, sokszor naiv kérdéseiből és a rájuk adott válaszokból áll, alaposan körbejárva a hitélet legfontosabb témáit, mint a hit, az ima, a vallásgyakorlás, az ünnepek, a szimbólumok, a szent helyek és napjaink aktuális problémái.

Ebben a könyvben több mint 100 olyan kérdést gyűjtött össze három francia újságíró - Katia Mrowiec, Michel Kubler, Antoine Sfeir -, amit gyerekek tettek fel három vallásról. A válaszok egyszerű, hétköznapi szavakkal próbálják bemutatni és megmagyarázni, hogy ki Isten a zsidók, a keresztények és a muzulmánok számára, és hogy a hívők hogyan élik meg hitüket a mindennapokban. A szerzők azt mondják el, amit tudnak, minden tanáros és tudós nehézkesség nélkül, őszintén, és olyan súlyos témákról sem hallgatnak, mint a nők helyzete vagy a vallási fanatizmus.

A könyv 7 fejezetre osztja a gyerekek kérdéseit és a válaszokat: az Istenre vonatkozó nagy kérdések, a hit, a mindennapi élet, az ima és a vallásgyakorlás, az ünnepek és a szimbólumok, a szent helyek, és napjaink aktuális problémái. Ha elolvassuk a könyvet, jobban megismerjük saját vallásunkat, és felfedezzük, milyen a más vallású hívők élete, azt is megtanulhatjuk, hogy ne féljünk azoktól, akik különböznek tőlünk.

A könyv több mint száz kérdésének többsége a hitélet hétköznapi részleteire vonatkozik (Mi a kipa? Miért böjtölnek a hívők? Hogyan kell viselkedni a templomban?), más részük aktuális, a televízióból ismert problémákat feszeget (Miért van vallásháború?), megint más részük a legalapvetőbb filozófiai-teológiai témákat járja körül (Van-e különbség Isten, Jahve és Allah között? Mi van a halál után?)

A könyv végén szómagyarázat és időrendi táblázat segíti a három világvallás történetének és alapfogalmainak megértését, valamint a leglényegesebb ünnepeket jelölő naptár zárja a függeléket.

A kötet több szempontból is hiánypótló a magyar könyvpiacon, egyrészt a 9-14 éves gyerekek őszinte, olykor kendőzetlen, olykor naiv kérdéseire érthetően és világosan, a korosztálynak megfelelő nyelvezeten válaszol, másrészt a három vallás közös vonásaira helyezi a hangsúlyt, toleranciára és párbeszédre nevel.

Talán e könyv lapjait forgatva azt is felismerjük, hogy az egyik legnagyobb érték, amire Isten minden hívőt megtanított, önmagunk és mások tisztelete.

Bővebben
  • Hozzászólások0 hozzászólás
  • Mondd el a véleményed!