A kosarad jelenleg üres!

Abszurd, bravúr, celeb

100 idegen szó verses magyarázata

Az olvasó, akár gyerek, akár játékos kedvű felnőtt 100 gyakori idegen szó verses magyarázatát találja meg e rendhagyó „idegen szavak szótárában”. A köznapi szóhasználatban, a beszélgetésekben, az interneten, a hírekben, az iskolában, a tankönyvekben nap mint nap előkerülnek ezek a kifejezések, amelyek könnyen megakaszthatják a megértést, ha jelentésükkel nincs tisztában, aki hallja vagy olvassa őket.

A lexikon forgatható hagyományos verseskötetként is, amelyben vicces, meghökkentő, tágas vagy épp szűkös világunk szereplőinek tarkabarka sereglete vonul fel, a Jetitől a maffiózókon át a zsonglőrig. A versek humorával – és az olvasóval – összekacsintó, egyszerre kacagtató és elgondolkodtató illusztrációk Kárpáti Tibor munkái.

Az idegen szavak verses szótárában vicces, meghökkentő, tágas vagy épp szűkös világunk szereplőinek tarkabarka sereglete vonul fel a Jetitől a maffiózókon át a zsonglőrig.


Szerzői ajánló

E kislexikon elsősorban gyermekverskötet, de optimistán a gyerekek közé számlálom a játékos kedvű, nyelvi fogékonyságukat megőrző felnőtteket, legyenek akár a nagyszülői generáció tagjai. A világra való rácsodálkozás első nagy élménye, a nyelvvel való ismerkedés ugyanis egy életen át tartogat tanulságos és szórakoztató felfedezéseket.

A kötetben található versek valójában szómagyarázatok: a sorokba beleszőve, színessel kiemelve olvasható az egyes címekben szereplő idegen szavak magyar szinonimája. A versek emellett igyekeznek felvillantani a bennünket körülvevő világ ellentmondásos, mókás vagy misztikusvonásait, nem megkerülve az olyan „kényes” jelenségeket sem, mint például a korrupció, aterror vagy a szex.

A válogatás természetesen szubjektív, ám kifejezetten gyakori szavakból áll, amelyek lépten-nyomon felbukkannak életünkben. A szókincs hozzávetőlegesen a 6–14 éves korosztály ismereteire épül, ám e határok tetszőlegesen tágíthatók, az egyénenként eltérő verbális készségeknek megfelelően.

S bár alapvetően verseskötetről beszélünk, a szótárnak nem titkolt szándéka a szókincs bővítése, afantázia felcsigázása, a ritmikai fogékonyság és a gondolkodás fejlesztése, az etimológiai érzék bontogatása, ami a nyelvtanuláshoz is fontos kellék. Igyekszik azonban a kötet messze elkerülni a tanáros okítást, hiszen a nyelv – és ezen keresztül a világ – rétegeinek felfedezése a lehető legszórakoztatóbb dolog. Ezt bizonyítják Kárpáti Tibor zseniális rajzai is, amelyek tökéletes összhangban működnek a versekkel.

Laik Eszter

A kötet megjelenését támogatta a

Bővebben
  • Hozzászólások6 hír
  • Kapcsolódó hírek
  • 1 hallgass bele
  • Kapcsolódó hallgass bele
  • Hozzászólások0 hozzászólás
  • Mondd el a véleményed!